Thursday, July 6, 2006

Una Ofrena dividida

A dos dies de l'arribada del pastor alemany a València, la ciutat està invadida. Ja ens agradaria que algun any es fera durant la setmana fallera un desplegament tan impactant dels serveis de neteja, seguretat o informació. El cap i casal mostra una imatge impecable, les banderes vaticanes pengen de la majoria de fanals i pals d'electricitat. El trànsit rodat està completament tancat als voltants de l'epicentre de la celebració. I comencen a aplegar les primeres famílies numeràries de l'Opus Dei carregades de xiquets que venen a València per a dir al món sencer que els valors de la família solament es poden comprendre de la seua manera. Tolerància al poder! Campanyes com el "Jo no t'espere" o l'èxit musical "Amo a Laura" seran condemnats a l'infern. Probablement no saben que ací a València condemnem un altre infern, a la crema, tot el que ens ve en gana.

De les 378 comissions falleres de la ciutat, 255 acudiran a l'ofrena papal. De les 400 juntes locals d'altres poblacions només acudiran la mitat, 200. De les 5.000 persones que havien previst que participarien en l'emotiu acte a favor dels valors anquilosats, només ho faran 2.000. Amb tot i amb això són dades preocupants. De les 255 falles valencianes que apareixeran representades... ¿quantes ho faran per devoció? ¿quantes ho faran per lluïment? ¿quantes ho faran per ser partícips de l'anecdòtica visita? No ho sabrem. Si ho retransmetera Julio Tormo de segur que diria que totes ho fan per absoluta devoció. Julio: ¿el Papa sabe lo tuyo?

Podem estar convençuts que l'acte tindrà una bona cobertura mediàtica. Com vaig pronosticar, Fallas.com s'ha dedicat a informar de tots els detalls de l'esdeveniment. "El mundo fallero se vuelca con el V Encuentro Mundial de las Familias y la visita de SS el Papa", diu una de les últimes notícies penjades. Doncs no sé jo si allò és professionalitat periodística, perquè el cens faller de València té vora 100.000 persones, i d'elles només participen 1.100 (llevant dels 2.000 participants els representants de juntes locals). Així que 1.100 persones són el "món faller". Un món faller que a més a més "se vuelca" amb el Ratzinger. Però quina manera més tendenciosa de manipular el llenguatge és eixa? Jo desfile tots els anys en l'Ofrena de Falles i no em bolque cap a la verge, perquè sóc agnòstic i molt anticlerical. Demane ara mateix un estudi sociològic que analitze el percentatge de les famílies falleres que s'ajusten als ideals del catolicisme.

Però bé, tot açò ha de passar. Rita i Camps ja digueren que per al Papa "el que faça falta". I hem vist com eixa premissa ha anat prenent forma als carrers de la metròpolis. Ara només queda que passe el vendaval i esperar que vinga una altra grossa: la America's Cup. Els fallers, de segur, també es bolcaran. És ben sabut la tradició del poble valencià dins l'àmbit dels esports nàutics. O què és el que fan els pescadors de l'Albufera?

No comments:

Post a Comment