Wednesday, July 12, 2006

M'expliques la falla?

Si Bernat i Baldoví alçara el cap es trobaria amb unes falles molt diferents a les que el van induir a escriure els primers llibrets de falla, a mitjan segle XIX. Llavors el llibret era imprescindible, com els llibrets d'òpera, perquè sense ell et quedaves a mitges i no podies conéixer tot el contingut de la falla plantada. Els cadafals tenien molts detalls que a peu d'escena no tenien importància, però al llibret completaven el sentit dels acudits que se succeïen al voltant de l'eix temàtic. Ara tot és diferent, i havia de ser així.

L'exemple més fàcil seria parlar de les falles d'Especial. Generalment són el màxim exponent de la pèrdua absoluta de l'expressió irònica i crítica en pro del sensiblerisme esteticista més comercial. Fiquem d'exemple la guanyadora de 2006, "Tot a cent", de la comissió Pediatra Jorge Comín-Serra Calderona. Un conjunt de figures de trets semblants als del món de l'animació Disney captades en un moment pregnant, com si l'artista parara la pel·lícula Aladdin en qualsevol fotograma d'una escena musical i ho traslladara tot als volums d'una falla. Evidentment, el resultat no requerix de moltes explicacions ni elucubracions per fer-te riure, perquè no ho intenta: l'única pretensió que té l'invent és que et fiques davant i digues "oh, que bonica falla i que gran, realment es mereixia el premi".

Però no només passa amb les macrofalles per a les masses. Els llibrets que servixen per explicar les falles tampoc són necessaris per a la majoria de la resta de falles, perquè la majoria s'han fet més visuals i menys interpretables. És una evolució lògica, perquè la cultura actual està molt més desenvolupada visualment que la de fa un segle. Menys justificada encara està la publicació d'estos llibrets per part de les comissions que innoven amb el monument. Si quan vas a l'IVAM no et donen un quadern perquè comprengues el que l'artista vol dir amb les seues escultures... no cal que t'expliquen el significat de les falles desintegrades de Rafa Ferrando. El que vullga contar-te la falla, ja ho farà mitjançant els seus ninots i els seus versos al peu. Si els té... perquè podria no tenir-los i en eixe cas pots reflexionar a l'ombra de la lluna. També és vàlid, no?

Malgrat això, la majoria de comissions falleres segueix amb la dinàmica de publicar al llibret la secció "explicació de la falla" (excusa per a omplir fulles al voltant del plec en cuatricomia de les falleres majors). I són poques les comissions que decideixen aprofundir en el tema que tracta el monument, o opten per articles d'opinió o investigació paral·lelament al motiu temàtic del cadafal. En esta matèria juguen en la davantera les comissions de les Fogueres d'Alacant, així com algunes falles de La Safor (Falla Corea, de Gandia) i La Ribera (Falla La Malva, d'Alzira). És encomiable l'exemple de la falla Corea (Primer Premi de la Generalitat en 2006), que enguany va fer el llibret més artístic que he vist: un recull de fotos originals de la festa fallera de Francesc Jarque acompanyades per comentaris (com si es tractara d'un fotoblog) per algunes de les firmes més destacades del món de la cultura festiva.

Clar està, que eixe tipus de llibret artístic, o llibret cultural, o llibret literari que serviria per dignificar el panorama cultural de la festa fallera, per ara no té cabuda a les comissions falleres de València perquè cap organisme el defensa amb premis (llevant la jove iniciativa de l'ADEF de premiar el millor article d'un llibret de falla). D'una banda la Generalitat premia l'ús de la llengua (i valora un conjunt, però inclou totes les comissions falleres del país). D'altra banda, l'única institució que premia els llibrets de falla és Lo Rat Penat, que només premia els escrits en la seua pròpia normativa, i només valora la inútil i desfasada explicació en vers de la falla. Per no parlar dels homenatges en vers a les falleres majors que ens recorden èpoques passades...

Quant de temps haurem d'esperar fins que l'Ajuntament de València, des de la seua institució fallera (JCF) convoque un premi al millor llibret de falla en el seu conjunt? No puc imaginar resposta, però si no es fa alguna cosa, el llibre faller està condemnat a mort.

Thursday, July 6, 2006

Una Ofrena dividida

A dos dies de l'arribada del pastor alemany a València, la ciutat està invadida. Ja ens agradaria que algun any es fera durant la setmana fallera un desplegament tan impactant dels serveis de neteja, seguretat o informació. El cap i casal mostra una imatge impecable, les banderes vaticanes pengen de la majoria de fanals i pals d'electricitat. El trànsit rodat està completament tancat als voltants de l'epicentre de la celebració. I comencen a aplegar les primeres famílies numeràries de l'Opus Dei carregades de xiquets que venen a València per a dir al món sencer que els valors de la família solament es poden comprendre de la seua manera. Tolerància al poder! Campanyes com el "Jo no t'espere" o l'èxit musical "Amo a Laura" seran condemnats a l'infern. Probablement no saben que ací a València condemnem un altre infern, a la crema, tot el que ens ve en gana.

De les 378 comissions falleres de la ciutat, 255 acudiran a l'ofrena papal. De les 400 juntes locals d'altres poblacions només acudiran la mitat, 200. De les 5.000 persones que havien previst que participarien en l'emotiu acte a favor dels valors anquilosats, només ho faran 2.000. Amb tot i amb això són dades preocupants. De les 255 falles valencianes que apareixeran representades... ¿quantes ho faran per devoció? ¿quantes ho faran per lluïment? ¿quantes ho faran per ser partícips de l'anecdòtica visita? No ho sabrem. Si ho retransmetera Julio Tormo de segur que diria que totes ho fan per absoluta devoció. Julio: ¿el Papa sabe lo tuyo?

Podem estar convençuts que l'acte tindrà una bona cobertura mediàtica. Com vaig pronosticar, Fallas.com s'ha dedicat a informar de tots els detalls de l'esdeveniment. "El mundo fallero se vuelca con el V Encuentro Mundial de las Familias y la visita de SS el Papa", diu una de les últimes notícies penjades. Doncs no sé jo si allò és professionalitat periodística, perquè el cens faller de València té vora 100.000 persones, i d'elles només participen 1.100 (llevant dels 2.000 participants els representants de juntes locals). Així que 1.100 persones són el "món faller". Un món faller que a més a més "se vuelca" amb el Ratzinger. Però quina manera més tendenciosa de manipular el llenguatge és eixa? Jo desfile tots els anys en l'Ofrena de Falles i no em bolque cap a la verge, perquè sóc agnòstic i molt anticlerical. Demane ara mateix un estudi sociològic que analitze el percentatge de les famílies falleres que s'ajusten als ideals del catolicisme.

Però bé, tot açò ha de passar. Rita i Camps ja digueren que per al Papa "el que faça falta". I hem vist com eixa premissa ha anat prenent forma als carrers de la metròpolis. Ara només queda que passe el vendaval i esperar que vinga una altra grossa: la America's Cup. Els fallers, de segur, també es bolcaran. És ben sabut la tradició del poble valencià dins l'àmbit dels esports nàutics. O què és el que fan els pescadors de l'Albufera?